Welkom
Voor wie is 2voud
Activiteiten Leiden
Kalender Leiden
Reserveren
Inschrijven Leiden
Activiteitenverslagen
Samenwerking bedrijven
Contact
Duinexcursie 14-05-05

ImageOp een vrij frisse zaterdag avond met een groep gelijk gestemde de duinen in. In het water win gebied van Meijendel was het ook waterkoud. Mooi helder weer en veel mensen die de nachtegaal wilden horen. De gids nam ons mee een gebied in dat z’n lente tooi aan het ontwikkelen was en dat bij warm weer nog mooier geweest zal zijn.

Daarbij kregen wij ook een vakkundige uitleg over alles wat er zich in zo’n mooi en beschermd gebied voordoet. Zoals de soorten begroeiing en de ruime aandacht voor het zoeken van het struweel (grappig wat de spellingcontrole hierover zegt) waar de nachtegalen zich bevonden. Gelukkig deden ze vrolijk hun best en hebben we genoten van hun prrrrachtige rrrrollers en uithalen, de gids was er helemaal trots op.

Er ontwikkelde zich ook spontane gesprekken onder de deelnemers wat de gezellige sfeer versterkte. Vooral toen we door onze gids naar een nestelplek van aalscholvers geloodst werden. Echt honderden zoniet duizenden van die vogels veroorzaakte een niet aflatend gekrijs en een wonderbaarlijk winter/maan landschap door hun uitwerpselen. Heel futuristisch om te zien. 

De exacte aantallen liters water die per 6 weken door het duinzand gefilterd worden ben ik vergeten maar dat het er veel zijn was me wel duidelijk.

Op zich natuurlijk ook een mooi idee dat de natuur een handje helpt om onze voeten droog te houden (de duinen) en daarnaast die zelfde duinen helpen om ons vervuilde water uit de grote rivieren te filteren tot drinkwater.

Onze gids had nog een bijzondere verrassing voor ons in petto, tegen het einde van de wandeling toverde hij plotseling een geavanceerd stuk techniek te voorschijn. Hiermee kon hij vleermuizen opsporen. Als er een vleermuis voorbij vloog gaf het apparaat geluid. Op die momenten zagen sommige deelnemers de beesten ook vliegen. Anderen ook weer niet, dat schijnt vaker voor te komen!

Als afscheid kregen we nog reeën te zien en te horen, als je niet beter wist zou je denken aan het geblaf van een hond. De gids legde echter uit dat de bok zijn dames riep om te komen. En last but not least een kikker concert van enorme omvang en volume echt grappig om mee te maken.

Een bijzondere avond doordat het normaal niet zomaar mogelijk is een dergelijk gebied te bezoeken en dan ook nog een goede uitleg daarbij te krijgen, zeker de moeite waard, voor herhaling vatbaar in een ander jaargetijde bijv. en een goed initiatief van 2voud activiteitenclub.

 

Ruud